Jadłospis tygodniowy Jacek i Agatka 21.1.2019 - 25.1.2019

PoniedziałekWtorekŚrodaCzwartekPiątek
ŚNIADANIE
ALERGENY:1,3,7
kakao, pieczywo mieszane, masło, wędlina wieprzowa papryka czerwona,miód. zupa mleczna z ryżem, pieczywo mieszane, masło, serek topiony z szynką, kiełki lucerny, orzechy. kawa z mlekiem, pieczywo mieszane, masło, ser żółty, pasta z cieciorki, słonecznik, ogórek kiszony. płatki owsiane na mleku, masło, pieczywo mieszane, szynka bacy, dżem, szczypiorek bawarka, pieczywo mieszane, masło, jajko, majonez, rukola, rodzynki, kiwi
II ŚNIADANIE
PRODUKTY UCZULAJĄCE: OWOCE CYTRUSOWE
jabłko, ziarno słonecznikapomarańczakisiel truskawkowy, chrupki kukurydzianeserek waniliowy, mandarynkabanan
OBIAD: II DANIE
ALERGENY: 3,4, 7,9
racuchy z rodzynkami, kompot owocowy, marchewkafileciki drobiowe z warzywami, ziemniaki, kompot śliwkowykluski leniwe z jogurtem waniliowym, napój miętowy, kiwi karkówka w sosie własnym, kasza pełrowa, sałata lodowa w sosie paprykowo- ziołowym.filet rybny, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty.
PODWIECZOREK
I DANIE
ALERGENY :1,3,7
krupnik z ziemniakami i kaszą jęczmiennąZupa polska z kluseczkami, kajzerkaZupa ogórkowa z ziemniakamiZupa owocowa, rogalikBarszcz ukraiński z ziemniakami.

Kącik dla rodziców

Jak zdrowo świętować Boże Narodzenie?


Cały rok czekamy na Święta, głównie ze względu na pyszne potrawy przygotowywane według tradycyjnych przepisów. Grzybowa, pierogi, sałatka jarzynowa z majonezem, serniki – w każdym polskim domu nasze babcie i mamy częstują, donoszą i proponują kolejne porcje tych smakołyków. I choć uwielbiamy te świąteczne smaki, to jednak często doświadczamy uczucia przejedzenia już po Wigilii, a przecież czekają nas jeszcze 2 dni rodzinnych spotkań przy stole! Aby zdrowo i lekko spędzić święta wystarczy, wbrew pozorom, wprowadzić kilka drobnych zmian, które pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie i samopoczucie. Zacznijmy od poziomu samego przygotowywania potraw np. używając jogurtu naturalnego zamiast śmietany, czy pełnoziarnistej mąki do wypieków, ale pamiętajmy także o umiarze i ruchu! W artykule poniżej więcej pomysłów na zdrowe Boże Narodzenie.

Mity na temat zdrowego odżywiania – sprawdź czy im nie ulegasz! 


Głodówka to najlepszy pomysł na schudnięcie, nie powinno się jeść po godz. 18.00, a będąc na diecie można jeść owoce bez żadnych ograniczeń – ile takich „złotych rad” spotykamy na internetowych portalach lub słyszymy od znajomych? Wiele. Zbyt wiele. Mity na temat zdrowego odżywiania docierają do coraz większej liczby osób, utrwalają się w naszej świadomości i poprzez częste powtarzanie stają się faktem. Specjalnie dla naszych czytelników przedstawiamy tabelę najczęściej spotykanych, kontrowersyjnych opinii w temacie zdrowego odżywiania oraz stosowania diety, w zestawieniu z faktycznymi i sprawdzonymi informacjami.

Liczę kalorie, czyli wartość energetyczna produktów spożywczych?


Substancje zawarte w żywności, którą spożywamy, rozkładane są w naszym organizmie w wyniku czego dostarczamy sobie niezbędnej energii. Wartość energetyczną produktów spożywczych wyraża się w kilodżulach (kJ) oraz w kilokaloriach (kcal). Obecnie coraz większą uwagę zwracamy na kaloryczność kupowanych produktów, czytamy etykiety, porównujemy. Dzięki temu możemy komponować codzienną dietę, dbając by ilość dostarczonej energii nie przewyższała naszych potrzeb, co z kolei przekłada się na zachowanie prawidłowej masy ciała. Pamiętajmy jednak o tym, że ważna jest kaloryczność całego przygotowanego posiłku, który najczęściej składa się z kilku elementów. W razie trudności z oceną wartości energetycznej dania możemy wspomóc się np. aplikacją Asystent Zdrowego Żywienia, która ją dla nas obliczy. Czasami możemy być zaskoczeni ilością kalorii zawartą w danym produkcie lub daniu, dlatego zachęcamy do lektury naszego artykułu, w którym pokazujemy wiele przykładów żywności o różnej wartości odżywczej.

Ruch to zdrowie: nie zwalniajmy dzieci z lekcji W-Fu!


Od połowy lat 90-tych ubiegłego wieku zauważalny jest duży spadek w liczebności dzieci i młodzieży uczestniczących w lekcjach W-Fu. Z ostatniego raportu NIK wynika, że odsetek zwolnień z zajęć wychowania fizycznego wynosi obecnie 15% w szkołach podstawowych, 23% w gimnazjach i 30% w szkołach ponadgimnazjalnych. Procent ten wzrasta z biegiem nauczania: dzieci, które były zwalniane z lekcji W-F jeszcze w szkole podstawowej, nie czują potrzeby aby wrócić do ćwiczeń, czy też w ogóle spróbować ich w przyszłości! Nie można oczywiście kwestionować zwolnień uzasadnionych stanem zdrowia, ale ciężko uwierzyć, że aż taki duży odsetek młodych osób rzeczywiście nie może uczestniczyć w lekcjach W-Fu. Pamiętajmy, że lekcje wychowania fizycznego to nie tylko dostarczenie naszym pociechom zalecanej aktywności ruchowej, lecz także kształtowanie wartościowych postaw: odpowiednich relacji w grupie, współdziałania, czy pomagania słabszym.

30 dni bez cukru. Każdy dzień jest dobry na to wyzwanie, więc zacznij już dziś!!!


RUCH TO ZDROWIE. DLACZEGO WARTO SIE RUSZAC?


A oto 10 powodów, dla których warto  ruszać się...

Aktywnie po zdrowie!


Czas, kiedy rodzice są dla dziecka najwyższym autorytetem, szybko mija. Dlatego tak ważne jest wykorzystanie tego okresu na zaszczepienie dziecku najważniejszych wartości związanych z kulturą fizyczną. Podpowiadamy, jak sprawić, by stało się ono miłośnikiem sportu i rekreacji...

Wybierz zdrowie!


Oto pięć powodów, dla których warto wybrać zdrowy styl życia:

  • Rzadziej będziesz chorować,
  • Będziesz wysportowany,
  • Będziesz atrakcyjniej wyglądać...

Co znajduje się w płatkach śniadaniowych?


Jak słodycze
Zdaniem brytyjskiego ośrodka ochrony konsumentów "Which" śniadaniowe płatki i chrupki zawierają tak dużo cukru, że w marketach powinny być ustawiane na półkach z herbatnikami. Przed mieszankami śniadaniowymi ostrzegają też dietetycy. Większość z nich jest, zdaniem ekspertów...

Co jest wskazane, a co ograniczamy w żywieniu dzieci?


Dzieci w wieku 3-7 lat rozwijają się bardzo intensywnie pod względem fizycznym i intelektualnym. Podstawą ich żywienia powinny być produkty zbożowe,  które dzięki zawartości węglowodanów dostarczają energię, są bogate w witaminy i składniki mineralne. Ich walory odżywcze zależą jednak od sposobu przetworzenia i rodzaju ziarna. Najwięcej wartości mają oczywiście produkty niskoprzemiałowe, pełnoziarniste. Prawidłowe żywienia dziecka w tym wieku wymaga ...

PODSTAWY KSZTAŁTOWANIA SIĘ CHARAKTERU


WIEDZA

Dzięki wiedzy dzieci:
- potrafią podejmować lepsze decyzje;
- potrafią zinterpretować wydarzenia, których są świadkami i zrozumieć swoje własne myśli, uczucia i zachowania;
- potrafią przezwyciężać swoje lęki (Potwory nie istnieją naprawdę i to oznacza, że żaden nie mógł schować się pod moim łóżkiem) i zdenerwowanie;
- potrafią podejmować błyskawiczne, ale nie pochopne decyzje;
- dociekają prawdy, gdy zdaje im się, że uzyskane informacje nie mają sensu lub są błędne, ciągle zadają pytania;
- umieją odczuć satysfakcję, gdy kawałki układanki nagle zaczynają do siebie pasować (znają ten miły moment oświecenia, kiedy można powiedzieć: Aha! Wiem!;
- zyskują zaufanie i szacunek do samych siebie, co wyzwala w nich wzmożony głód wiedzy;
...

Aby wpłynąć na rozwój mowy waszego dziecka, koncentrację i rozwój wyobraźni i osobowości


CZYTAJCIE CODZIENNIE BAŚNIE!!!

Najlepiej zacząć od baśni braci Grimm (są najbardziej znane i dostępne), potem baśnie Andersena, baśnie rosyjskie, Baśnie Tysiąca i Jednej Nocy, baśnie z różnych stron świata, baśnie i legendy o początkach państwa polskiego. Wszystkie teksty powinny być w ORYGINALE. Te, które są dostępne w księgarniach czy bibliotekach trzeba sprawdzić, żeby nie było przeróbek, które nie są wcale korzystne. Dlatego zawsze oryginał, nawet, jeśli są tam „straszne” sceny(według nas-dorosłych) trzeba czytać bez zmieniania treści. To jest BARDZO POTRZEBNE DZIECKU w kształtowaniu osobowości i odporności emocjonalnej. Jeśli dziecko chce stale wracać do tej samej baśni- należy czytać aż samo zdecyduje, że chce inną. Widocznie w utworze jest zawarty problem, z którym ono samo boryka się każdego dnia. Poniżej przedstawiam krótki tekst o ...

Copyright © Przedszkole Jacek i Agatka 2010 | Created by I-tel